Το χωριό

Ο Παλαιός Παντελεήμονας βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Πιερίας, χτισμένος σε υψόμετρο 400 – 500μ. πάνω σε μία ομαλή πλαγιά του Κάτω Ολύμπου με υπέροχη θέα. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1978 και ολόκληρο το χωριό είναι κτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονική τοπική αρχιτεκτονική.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη του χωριού σώζεται από το 1540 όταν ο Παντελεήμονας περιήλθε στο βακούφι της κόρης του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α’ του μεγαλοπρεπούς, Μιχριμάχ Σουλτάνας. Πιθανολογείται ότι το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 15ου με αρχές του 16ου αιώνα.

Το χωριό εγκαταλείφθηκε στις δεκαετίες 1950 – 1960, πολλοί κάτοικοι του μετακινήθηκαν στον Πλαταμώνα και κάποιοι άλλοι, στη δεκαετία του 1960 έχτισαν το χωριό Νέος Παντελεήμονας. Ο Παλαιός Παντελεήμονας άρχισε να αναπαλαιώνεται τη δεκαετία του 1980.

Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού χτίστηκε το 1914, αντικατέστησε παλαιότερη εκκλησία που βρισκότανε στην ίδια θέση. Απέναντι από την εκκλησία είναι χτισμένο το κτίριο του δημοτικού σχολείου που είχαν χτίσει οι Παντελεημονίτες με προσωπική εργασία.

Στην πλατεία υπάρχει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος και πτελέες (καραγάτσια) που με τη σκιά τους σκεπάζουν ολόκληρη την πλατεία.
Οι παραλίες του Πλαταμώνα απέχουν μόνο 7χλμ. από το χωριό.
Λίγο έξω από τον Παλαιό Παντελεήμονα λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Για φαγητό μπορείτε να επισκεφθείτε τις ταβέρνες του χωριού στην κεντρική πλατεία αλλά και τα καταστήματα εστίασης στον κοσμοπολίτικο Πλαταμώνα.